Al doilea proiect Erasmus al judeţului Călăraşi a fost câştigat anul acesta de Liceul Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” cu un punctaj de 88,5 puncte. Proiectul se numeşte „ERASMUS – Şanse pe piaţa europeană a muncii pentru elevii din Călăraşi” cu nr. de identificare 2015-1-RO01-KA102-014385.
Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în domeniul educaţiei şi Formării profesionale prin programul ERASMUS a aprobat un grant de 109.525 euro pentru ca elevii acestui liceu să-şi desfăşoare activităţile practice din clasa a X-a şi a XI-a la standarde europene în restaurante de mare clasă prin intermediul partenerului portughez, Agrupamento de Escolas de Alcochete este un consorţiu şcolar localizat în apropierea Lisabonei cu o puternică componentă de învăţământ vocaţional şi tehnic. Este o şcoală din sistemul public de învăţământ aflată sub patronajul Ministerului Educaţiei din Portugalia, o şcoală cu o reputaţie excelentă prin activităţile educative pe care le desfăşoară.
Acest proiect s-a născut din nevoia de formare de competenţe la standarde europene ale elevilor de liceu, în domeniul turismului şi alimentaţiei publice, având specializarea „Tehnician în gastronomie”, nivel de calificare 4.
Proiectul se derulează pe parcursul a doi ani şcolari 2015-2016 şi 2016-2017 şi se adresează unui număr de 36 de elevi, durata mobilităţilor: 3 săptămâni, 21 zile, 90h pregătire practică (15 zile x 6h/zi) care vor acumula cunoştinţe lingvistice de specialitate, termeni specifici domeniului alimentaţie din ţara parteneră, informaţii despre specificul culturii şi tradiţiei acestora şi îmbunătăţirea competenţelor sociale şi 4 cadre didactice participante la stagii de formare de la aria curriculară Tehnologii sub forma unei perioade de observare directă la locul de muncă („job shadowing”) într-o organizaţie de educaţie şi formare profesională având posibilitatea de a învăţa noi metode de predare şi formare în străinătate în vederea construirii unei oferte educaţionale moderne şi diversificate, centrat atât pe nevoile de dezvoltare ale elevilor, care să corespundă standardelor naţionale şi europene de calitate în educaţie şi însoţitori ai elevilor.
Echipa de proiect este formată din doamna director adjunct, profesor de specialitate Colţea Cristina responsabil cu planificarea, organizarea şi supravegherea stagiilor de pregătire practică la nivel de şcoală. În acest proiect va răspunde de calitatea şi conţinutul plasamentelor de formare ale participanţilor la nivel de şcoală. Responsabil financiar , doamna contabil Mareş Georgeta- Gina, este contabilul şef al unităţii şcolare, cu o experienţă în practică economico – financiară şi fiscala de peste 20 ani, răspunde în proiect de managementul financiar al acestuia.
Responsabili cu monitorizarea şi valorizarea rezultatelor proiectului sunt doamna director adjunct prof. Tudor Sidonia şi domnul director prof. Stoica Gheorghe. Activităţile proiectului sunt coordonate de către prof. Cojocaru Gina.